W Kruszwicy ruszyła kampania cukrownicza. Do przerobienia będzie ponad milion ton buraka cukrowego



W minioną sobotę uroczyście rozpoczęto tegoroczną kampanię cukrowniczą. To już 138. kampania w Kruszwicy oraz 18. od czasu utworzenia Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Do przerobienia będzie ponad milion ton buraka cukrowego.

 - "W tym roku skupimy ponad 6 milionów ton buraków i wyprodukujemy ok. 900 tysięcy ton cukru. Ta kampania będzie bardzo podobna do ubiegłorocznej. Plany były takie, żeby dojść do 1 miliona ton cukru, ale niestety na niektórych obszarach, gdzie uprawiane są w Polsce buraki, mieliśmy znów problemy z suszą. Dotyczy to między innymi cukrowni w Kruszwicy, gdzie kampania została opóźniona, aby buraki mogły jeszcze podrosnąć" – mówił prezes zarządu Krajowej Spółki Cukrowej, Krzysztof Kowa.

Oddział Cukrownia Kruszwica S.A. mna za sobą liczne inwestycje.W 2018 roku na terenie zakładu powstała nowa stacja załadunku cukru. Przed rozpoczęciem ubiegłorocznej kampanii oddano do użytku dwa zbiorniki o łącznej pojemności 60 000 m3, w których magazynowany jest sok gęsty wyprodukowany w okresie kampanii buraczanej. 

W 2019 roku zmodernizowano także linię oceny surowca. Ubiegłoroczna kampania wyniosła ponad 194 tysiące ton cukru. Z tego około 38 500 ton cukru w postaci soku gęstego, a produkcja melasu wyniosła ponad 54 tysiące ton. Sama Kruszwica korzysta z plantacji buraka cukrowego na areale ponad 21 tysięcy hektarów. Uprawę prowadzi blisko trzy tysiące plantatorów. (foto KSC)

Share:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz